Maandag 1 maart 2010 het Festival van Kleuren. Beter bekend als Holi.

Nog moe van de dag ervoor blijf ik wat langer in bed liggen. Om 08:30 even ontbijten en dan sporten. Daar word ik uitgenodigd om mee te vieren op het festival Holi wat ABS Gym op het speel terrein achter de sportschool laat plaatsvinden.

De collega’s hadden mij de week ervoor al voorbereid en ik had met Safdar wat goedkope kleding gekocht. Mij was verteld dat de verf niet uit te wassen is en dus leek het mij handig even wat andere kleding te kopen dan wat ik mee had aan te trekken.

Van Mumbai terug naar Pune zagen Safdar en ik diverse vuren aangestoken. Dit bleek al onderdeel van het Holi festival.

Details over Holi:

 • De naam, de nacht en het vuur van Holi
  De naam Holi stamt van het verbranden van de demonen zoals Holika, Holaka en Putana. Hiermee word het kwaad bestreden en verbannen.
 • Kleuren
  De kleuren markeren het voorbij gaan van de winter en de komst van de lente. Vroeger werden natuurlijke producten gebruikt zoals planten om de kleuren aan te maken welke gemengd werden met water en in waterspuiten werd gestopt om elkaar te besproeien met dit mengsel.
  Tegenwoordig worden de kleuren gemaakt van chemische middelen en bekogelen de mensen elkaar met poeder waarna een waterspuit gebruikt wordt.
 • Regio’s
  India is een groot land met diverse regio’s en geloven. Zo is het ook dat Holi per regio een andere waarde aan Holi hecht en op een andere wijze viert. Gezien ik in Maharashtra woon leg ik wat over het feest van deze regio uit. Voor meer informatie over ander regio’s kijk op de Holi link * naar Wikipedia.
 • Maharashtra
  In Maharashtra, Holi is hoofdzakelijk geassocieerd met het verbranden van Holika. Op de dag Holi wordt het brandhout in formatie gebracht. Deze formaties worden voor de huizen geplaatst waar mensen zich verzamelen. In de avond wordt het vuur aangestoken en ieder huishouden maakt een offer in de vorm van een maaltijd en desert voor de vuurgod.

 
Mijn ervaring was erg leuk. De mensen zijn erg gemoedelijk en vieren het als een volk. Zeer gemoedelijk en nemen echt de tijd voor het feest. Voor mij was dit een bijzondere ervaring en mocht je ooit in de gelegenheid zijn dit mee te maken raad ik dat zeker aan.

Happy Holi!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Holi *

* link naar Wikipedia (in het engels)