Tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Dat is een feit. Het is alweer 4 weken geleden dat ik ben aangekomen in Pune, India. En heb veel meegemaakt en ervaren. Een samenvatting geven van de indrukken is erg moeilijk.

Alleen al in Pune leven 7,2 tot 7,3 miljoen mensen. Ieder die zijn eigen leven leid op zijn eigen wijze. Ik wil de mensen daarom ook niet vergelijken of generaliseren. Ik geniet van mijn individuele observaties en neem alles in mij op.

Enkele leuke momenten van de afgelopen periode:

Zo weer een heel verhaal, maar nog kort met alle ervaringen die ik rijker ben. Tot de volgende update!


Verkeer
Het verkeer hier is iets wat altijd zal bij blijven. Het is een grote mierenhoop en de toeter zal hier ook nooit verboden worden. Zonder toeter zullen de mensen hier uit hun doen raken. Ondanks de drukte zie ik niet veel ongelukken. Mogelijk doordat de snelheden hier veel lager liggen dan thuis of het gebruik van de toeter :)

Wat mij wel opvalt is dat er soms kleine “domme” ongelukjes gebeuren. Zo kan iemand langs rijden en zo met de motor omvallen… Even uit balans.

Mijn grootste schrik moment was in de parkeer garage van Accenture. We bezochten met de klant een van de torens and zouden in de parkeer garage uitstappen bij de liftschachten. Ik had de klant net verteld over het verkeer en hoe mensen ook idioot hard kunnen rijden… Bij openen van mijn deur kwam een motor hard langs rijden met een dame achterop. De deur vloog open en de dame door de lucht en viel tussen de geparkeerde motoren. Crash… Met de schrik in de benen deden we de rondleiding. Ik denk dat de dame (die gelukkig na enkele minuten weer kon lopen) de dagen erna nog wel de nodige last heeft ondervonden.

Mijn mooiste moment in het verkeer was het moment dat ik zelf op Safdar zijn motor (Pulsar) mocht rijden. Ik ben daarmee van Magarpatta city naar MG Road gereden en in de avond weer terug. Wat een kick! Ik mis mijn eigen motor. Kunnen we die hierheen halen? :P

Eten
Het eten hier is anders dan thuis. Veel kruiden en mensen zijn over het algemeen vegetarisch ingesteld. Vegetarisch betekend hier dan ook echt zonder vlees, kip, ei, vis, etc. Er zijn niet echt gradaties zoals in Nederland.

De non-vegetarische maaltijden bestaan eigenlijk altijd uit kip of vis. Ook de kip is hier anders voorbereid, dus verwacht niet een stukje kipfilet ofzo.

Verder valt mij in het bijzonder op dat alles wat spicy (pittig) is ook altijd word gecompenseerd door iets wat sweet (zoet) is. En dan is het ook echt zoet.

Na een grote maaltijd is het gebruikelijk om naar een klein standje te gaan voor wat Paan*. Dit zijn kruiden in een blad wat te verkrijgen is in zoet en tabak. Die laatste ligt niet in mijn straatje :) .

Tot slot over het eten is het opvallen hoeveel maaltijden worden gefrituurd. Er zijn zoveel kleine standjes met een mega pan vol vet en daar wordt van alles in klaar gemaakt. Van groenten (gefrituurde broccoli) tot deeg (soort oliebollen) tot kip, etc.

Mensen
Een van de dingen waar ik veel van geniet is de mensen om mij heen, maar ook de mensen en diversiteit op straat.

Mijn collega’s zijn bijzonder vriendelijk en doen hun best mij in alle gemakken te voorzien. Dit ben ik niet gewend (zoveel aandacht) en heb daar de eerste twee weken wel wat moeite mee gehad. De bedoelingen zijn echter zo oprecht dat ik me er overheen heb gezet en nu ik ook heb laten zien mij te kunnen redden in deze wereld gaat het veel beter.

Een van de leuke opmerkingen van de collega’s is dat ik al een geïntegreerde Indiaan ben. Ik pak de draad snel op en leer iedere dag bij. Ik heb ritme gevonden in de tweede week, eet hun eten en ben echt een met het team (ook buiten mijn project team).

De mensen van het appartementen complex hebben me ook leren kennen en stoppen nu op straat met hun motor om even hallo te zeggen. De bewaking van Magarpatta city kent mij (nee, ik gedraag mij ;) ) en ook de mensen van de Gym benaderen mij veel.

De mensen hier zijn ontzettend nieuwsgierig en zo nu en dan word ik door onbekenden benaderd. Een van de meest opmerkelijke vragen die ik heb ontvangen is: “wat is er nu gelijk tussen Nederland en India?”. De verschillen zijn overal, maar deze vraag vond ik bijzonder moeilijk.
Verder vragen ze echt alles als ze eenmaal het lef hebben opgebracht.

Over het algemeen vind ik de mensen vriendelijk en één met elkaar. Een goed voorbeeld is het Festival Holi waarbij mannen elkaar omhelzen en dansen als geen ander. Het volk viert echt als een geheel en geniet met elkaar.

O en voor ik het vergeet, het zijn ook gewoon mensen zoals jij en ik.

Sport
Nadat ik mij had ingeschreven bij ABS sport in Magarpatta city heb ik echt mijn draai meer gevonden. Ik krijg veel energie uit het sporten en heb daardoor meer ritme en doelen in mijn dagen gevonden.

Iedere dag krijg ik de vraag om een kickbox training te voorzien (had ik namelijk op mijn inschrijfformulier benoemd). Toen ik de afgelopen donderdag avond eindelijk les zou geven hebben ze de ruimte dubbel geboekt. Uiteindelijk geen training, maar de vraag blijft komen. We zullen zien of dit er nog van gaat komen. Leuk en spannend tegelijk.

Bezichtigingen
In de afgelopen vier weken heb ik al zoveel gezien. De updates in de berichten tonen diverse plaatsen en geven een uitgebreid beeld. Dit ga ik hier niet nogmaals benoemen. Indrukwekkend is het op zijn minst geweest!
Ja ik zal de berichtjes snel bijwerken… Ben al druk aan het schrijven ;)

Klant bezoek
Het klant bezoek van Michelle en Bart samen met Eddie heeft ook een blijvende indruk achter gelaten. Het was bijzonder om in dit land weer Nederlands te kunnen praten en op eigen wijze grapjes te kunnen maken.

Toen ik naar dit land vertrok had ik het idee dat ik aan een individuele reis en uitdaging begon. Ik had geen gevoel van gemis tot het moment van afscheid aan het einde van hun bezoek. Na hun vertrek voelde ik me achtergelaten of meer alleen dan daarvoor. deze gevoelens hebben een blijvende indruk achtergelaten. Ik was geschrokken dat ik er zo over dacht.
Wees niet bang, ik heb al snel mijn draai weer gevonden en heb de uitdaging weer in handen, maar het is wel een observatie die mij is bij gebleven.

Tijdens het bezoek hebben we veel leuke dingen gedaan waar eigenlijk nooit ruimte voor gemaakt wordt. Veel een op een contact tussen de klant en de teamleden. Lekker uit eten en vrij spreken over elkaars ervaringen en werken aan de relatie die is gegroeid tussen de teamleden en de klant maar nu meer betekend dan zakelijk strikt email en telefoon contact. Een aanrader voor iedere onderneming die met outsourcing werkt!

* Deze link is alleen in het Engels beschikbaar