HJCHRISTIANS.nl presents

WebLog India 2010. Working 7000+ km from home…

Browsing Posts in Nederlands

Voor mijn laatste week in India heb ik een feestje georganiseerd. Het feest is opgezet niet alleen als dank voor de mensen die ik heb ontmoet en mij hebben geholpen, maar ook als viering van het succes van ons project.

Het feest vond plaats in het Hard Rock Café op dinsdag 6 april 2010 in het gebied van Koregeon Park.
Adres: 81/82 Pyramid Lawns, Koregaon Park Extension, Koregaon Park, Pune.

Omdat het cricket team van Mumbai moest spelen was één of meerdere schermen in de zaal een vereiste… haha, dat wist Rasika wel even te fixen. In Hard Rock Café stonden diverse standaard schermen al ingesteld voor de wedstrijd. Zelfs was er op het hoofdpodium een beamer, dus voor iedereen voldoende gelegenheid om de wedstrijd te volgen.

Het was een geweldig feest. We hadden een “prive” hoekje op de eerste verdieping. Hier is voor een aardige hoeveelheid aan eten en drinken opgegaan :) . We hebben ons super vermaakt ondanks dat Mumbai de wedstrijd niet kon winnen.

Het team had nog een leuke verrassing door een boodschap voor mij te laten omroepen. Super verrassing!
Ook was er nog een leuke verrassing voor Amit die de volgende dag jarig was. Cheers!

De weken zijn voorbij gevlogen. Momenteel is de 6de week afgerond en het is paasweekend. In Nederland hebben we paasmaandag vrij, maar hier in India hebben we goede vrijdag vrij gehad. Een lang weekend dus.

Ik had geen plannen voor het weekend en heb de vrijdag rustig aan gedaan. Lekker de tijd nemen voor ontbijt, wat sport en verder begonnen met de spullen bij elkaar rapen voor de terugreis. Zo nu en dan een filmpje (HBO en Star Movies zenden non-stop films uit) en een beetje bloggen. Maar zo wou ik niet mijn hele weekend laten verlopen. Kortom even wat mensen bellen en kijken wat hun plannen waren.

De zaterdag begon vroeg. Op tijd opstaan, sporten en ontbijten. Om 10:00 stond mijn taxi klaar en was ik op weg om Sanket op te halen. Eerst zijn wij samen naar Koregaon Park, Lane 7 voor wat souvenirs op aanraden van de chauffeur. Uiteraard weten deze waar de toeristen graag komen en wat de duurdere buurten zijn. Zij krijgen vaak een commissie voor het afzetten van de toeristen bij de winkels wanneer deze daar wat kopen. Slimme handel natuurlijk.

Even iets anders over Koregaon Park: Koregaon Park is zeer bekend om diverse redenen. Een daarvan is het toerisme en sinds kort (13 februari 2010) ook om de bomaanslag op de bekende Duitse bakkerij. Na deze explosie, waarbij mensen zijn omgekomen en verwond, is er bewaking geplaatst. Wanneer je daar bent zie je barricades, bunkers en veel militairen. De Duitse bakkerij is afgebakend met een stellage en doeken. Deze aanslag heeft o.a. geleid tot de verhoogde beveiliging waar ik ook al eerder over heb geschreven.

Terug naar het verhaal van zaterdag. Na succesvol te hebben geshopt zijn Sanket en ik naar M.G.Road gegaan. Hier stond Vaibhav te wachten. Met z’n drieën zetten we de dag voort en shoppen we nog wat. Ik neem nog enkele kleine aandenkens mee aan mijn avontuur in India. Aan het einde van M.G.Road ligt Moledina Road waar wij een restaurant ‘Rama Krishna’ binnen gaan en weer wat (voor mij) nieuwe gerechten proberen.

Na een goede maar ook wat pittige lunch vertrekken wij rond 14:00 voor wat bezichtigingen:

 • Lal Mahal (next to Shaniwar wada).
  Hier komen wij aan, maar deze bleek gesloten. Sanket verteld een stukje geschiedenis over de Mongools die hier regeerden en hoe een krijger deze heeft aangevallen en verdreven. Bij de aanval nam de krijger zijn zwaard en sneed 5 vingers van de Mongools koning. Deze vingers liggen nog altijd opgeslagen in Lal Mahal.
 • Om naar Saras Baug te gaan rijden we door het oude centrum van Pune waar ook Srimanth Dagdusheth Halwai Ganpati Mandir (Mandir = tempel) staat. Deze heb ik al eerder gezien toen ik daar langs reed, maar nu namen we even kort de tijd om naar binnen te gaan. De tempel is gemaakt van marmer en de binnenkant van zilver en goud. Het beeld bevat echt goud tijdens de festiviteiten, maar dan stijgt ook de beveiliging. Er is ook een tweede verdieping waar de muren van glas mozaïek zijn voorzien en je naar beneden kunt kijken.
  Srimanth Dagdusheth Halwai Ganpati Mandir
 • We vervolgen onze weg naar Saras Baug (Talyatla Ganpati)
  Deze tempel stond origineel in het midden van een klein meer waardoor de naam ook is ontstaan. De naam betekent letterlijk “Ganpati in het meer”. Het meer is droog gelegd en er is een klein park van gemaakt.
  Hier hebben wij lange tijd rond gehangen om aan de zon te ontkomen. Ons volgende doel zou geen schaduw bieden en de klim de berg op zou niet verstandig zijn wanneer de zon op zijn heetst is.
  Saras Baug Saras Baug
 • Op weg naar de volgende tempel deden we een kleine winkel aan waar suiker drankjes gemaakt worden. Deze drank komt rechtstreeks uit suikerriet zonder toevoegingen en wordt via een pers gewonnen.
  Sugar Press Sugar juice Sugar drink
 • Na de verfrissing van een suiker drankje gaan we naar de voet van een berg. Hier beginnen we een klim van ongeveer 200 treden naar de top waar onze volgende bestemming staat. De tempel van Parvati Darshan op de Parvati heuvel. Parvati is een godin van de Hindu.
  Stairs Walking up Temple
 • Naast deze tempel staat een klein museum genaamd Peshwa. We kijken hier even binnen en zien een stukje geschiedenis van Shaniwar wada, munten van India, wapens van India en meer.
  Museum
 • Op deze zelfde berg is ook een klein tentje waar drinken en eten beschikbaar is. Hier drinken de heren thee en ik koffie. De koffie bestaat uit warme melk met een beetje koffiepoeder. De heren blijven hier ook een tijdje van het uitzicht genieten en nemen nog wat te eten. Dit gerecht Bhel puri werd geserveerd op een pagina van een krant en dient met de handen gegeten te worden. Het is een soort gepofte witte rijst met ui, kruiden, chili en wat andere ingrediënten. Erg leuk om zo een snack te delen :P .
  Food

 
Na deze bezichtiging vertrekken we naar huis. Eenmaal thuis wil ik de chauffeur betalen, maar er zijn meer kosten dan verwacht. In dit soort momenten is het toch vervelend de taal niet te kennen. Na een lange discussie en wat telefonische hulp van Peter komt het dan toch in orde.

Eenmaal binnen wil ik alleen maar slapen. Het was een erg leuke dag, maar alle indrukken en de zon namen weer voldoende energie :) . Sanket en Vaibhav, bedankt voor de leuke dag!

Even kort iets over eten. Ik heb in eerdere berichten over Paan gesproken en hier wat links over gevonden. Het is natuurlijk leuker om er zelf iets over te schrijven. Ik heb wat Paan opgehaald en enkele foto’s genomen. Ik moet zeggen dat ze eten lekkerder is dan ze eruit zien wanneer uitgepakt :D .

Paan Uitgepakt Inhoud van de Paan

De eerste foto is van Paan zoals je deze ontvangt bij de standjes. Een pakketje in blad wat wordt gedipt in siroop waarna deze in gemalen zoetigheid wordt gedrukt. Bovenop zit een soort kers of vruchtje. Ik neem de zoete Paan, maar er is ook Paan Tabak. De zoete Paan kun je eten en kauwen, de Paan Tabak doe je in je wang en verwerk je langzaam :) . Deze vond ik niet lekker.

De tweede afbeelding is de inhoud samengedrukt zoals het in het blad zit.
De derde afbeelding is de inhoud die ik uit elkaar gehaald heb. Hier zit ook gemalen zoetigheid in, fruit en siroop.

Naast de Paan heb ik ook wat andere voeding gefotografeerd. Zo heb ik sinds vrijdag Indiaans ontbijt besteld. Omdat ik de kaart niet begrijp heb ik verzocht of het mij uitgelegd kon worden en vervolgens zou ik een selectie maken. Vrijdag ochtend werd ik echter verrast door twee mannen die de drie type maaltijden kwamen brengen. Kortom drie volledige maaltijden werden mij voorgeschoteld. Ze zullen aardig verrast zijn toen ze de schotels kwamen ophalen want ik heb alles opgegeten :D .

We hebben de volgende gerechten:

 • UPMA (geserveerd met CHUTNEY)
  Upma is een zuid Indiaans gerecht van o.a. witte rijst, mosterd zaadjes en andere kruiden;
 • UTTAPAM (geserveerd met CHUTNEY)
  Uttapam is een pannenkoek met tomaten, ui en chilli mix;
 • ALOO PARATHA (geserveerd met CURDS & ACHAR)
  Aloo = aardappel; Partha is een plat brood. Het gerecht lijkt op een platte pannenkoek met daarin aardappel en kruiden (soms een beetje pittig);
 • daarnaast twee sneetjes toast, boter, jam en koffie.

 
Het gerecht UPMA UTTAPAM ALOO PARATHA
Van links naar rechts: UPMA; UTTAPAM; ALOO PARATHA

Dit is een aardige verandering ten opzichte van de dagelijkse omelet. De Aloo Paratha ontvang ik nu dagelijks. Erg lekker en een goede afwisseling. Misschien later weer meer over eten.

Giel Hagens is een van mijn collega’s uit Nederland en hij was deze week ook op zakenreis in India. Accenture heeft ook vestigingen in Bangalore (Bengaluru) waar een van zijn projecten draait. Omdat een van zijn andere projecten hier in Pune plaats vindt kwam hij hier ook op bezoek.

Woensdagavond lande het vliegtuig in Pune en zijn we samen gaan dineren. Wederom erg leuk om hier in dit land met Nederland geconfronteerd te worden. Weer even Nederlands praten, Nederlandse humor, ervaringen delen, etc. Een gewoon gezellig samenzijn.

Donderdag was het voor ons beiden gewoon werken. Omdat het voor Giel een “stop-and-go” bezoek was is de dag helemaal volgeboekt. Veel besprekingen, enerverende gesprekken en goede resultaten aan het einde van de dag. Maar het was gelukkig niet alleen zaken. In de avond brachten we het team samen voor een leuk diner bij restaurant SIGRI aan Dhole Patil Road. Het werd een erg gezellige avond waarbij veel gelachen en gegeten is ;) .

Enkele foto’s:

Tijdens een lange reis kan er van alles gebeuren. Je bent op alles voorbereid, maar toch kan het uit de hand lopen of omstandigheden voordoen die je uit het veld slaan. Afgelopen weekend heb ik ervaren wat het is om van huis te zijn onder moeilijke omstandigheden. Er is het een en ander gebeurd waardoor je thuis wilt zijn om je familie te kunnen steunen. Door omstandigheden is dit niet mogelijk en moet je het doen via Instant Messaging en een webcam. Lastig op zijn minst gezegd.

Na deze ervaring en de oplopende warmte heeft mijn lichaam een time-out opgeëist. Voor het eerst sinds mijn reis ben ik echt ziek. Hoge koorts en buikklachten slaan hard toe. Maandag verlaat ik het kantoor vroeger als anders en duik mijn bed in.

Even in de airco lijk ik op te knappen, maar na een uurtje of twee slapen word ik wakker met hoge koorts en vlieg ik om de haverklap naar de toilet. Ik hou geen eten binnen en verlies veel vocht.

Gelukkig heb ik hier mensen die uit het niets lijken te komen om mij te helpen. Enkele collega’s bellen en komen met wat medicijnen. Hun aandacht en betrokkenheid sterken mij.

Via deze weg wil ik dan ook het hele team bedanken voor hun steun! In het bijzonder Amit D. voor het thuis brengen, Amit P. voor zijn assistentie, Ritesh en Soumen voor de medicatie en Kalpesh voor de boodschappen. Alle anderen bedankt voor de steun via gedachten en gebaren.

Vandaag voel ik mij al stukken beter en het zal even duren voor mijn energie weer helemaal op peil is.

Bedankt voor de goede zorgen!

English
Today it is Sunday and I thought it would be time to write the promised updates. From your end I have received numerous questions as to when they could be expected so here they are :)

 
 
Nederlands
Het is vandaag zondag en ik vond het tijd voor enkele updates. Ik heb jullie beloofd de oude berichten bij te schrijven wanneer ik daar tijd voor had, dus het moest er maar eens van komen. Van jullie kant heb ik ook al de eerste vragen gehad waar ze bleven, dus bij deze :)

Ja, het is wederom een nieuw weekend in India. Ook dit weekend geen plannen en gewoon lekker bijkomen. De laatste weken zijn erg actief geweest met betrekking tot het werk. Momenteel zitten we alweer in een afronding van de huidige fase en moet ik alweer voorbereiden op mijn afronding hier en voorbereiden op de terugkeer naar Nederland.

Wat moet ik dan schrijven als er niet veel gebeurd is? Hmz,…

Amit Patil is onlangs vader geworden en gaf een leuk feest in een restaurant de China Grill. Hier zijn we al eerder geweest en dit restaurant heeft snelle bediening en goed eten. Bijna het hele team kon aanwezig zijn en we hebben er een leuke avond van gemaakt. Enkele heren vonden het ook weer nodig om wat shooters te drinken. Ach ik doen wel mee :P

China Grill Amit looking at his Shot Bottoms up!
Van links naar rechts: China Grill; Amit die zijn shooter bekijkt; Hendrik Jan die proost: Cheers!

Verder heb ik vandaag op de Gym wat foto’s gemaakt omdat ik daar bijna iedere dag een uurtje uithang. Toch leuk om ook enkele van die mensen aan jullie voor te stellen :) . De foto’s volgen in een “Afbeeldingen bericht”.

Misschien dat ik verder nog wat andere berichten van eerdere weken ga updaten, maar dan laat ik dat nog weten.

Voor nu een goed weekend!

Wow, het is alweer weekend. Weer een week voorbij en ook de zondag is al halverwege. De afgelopen weken hebben veel energie gekost. Alle indrukken, ervaringen, maar ook de werkzaamheden eisen even hun tol.

Ik ben het weekend lekker ingegaan. De targets op het werk gehaald en even geen druk schema van bezichtigingen of andere zaken. Lekker niets…
Vanwege de vermoeidheid had ik de afgelopen week 2 keer sport misgelopen en dat heb ik zaterdag even goed ingehaald. 1,5 Uur met gewichten aan de slag en lekker aan half uur afkoelen (voor zover mogelijk ;) ) in het zwembad. Super start van de dag.

In de middag heb ik mezelf een massage gegund. Bij de sportschool zit ook een SPA en daar heb ik mezelf getrakteerd op een Zweedse massage. Dat klonk mij ook gek in de oren… Een Indiaan die mij een Zweedse massage geeft. Ach maakt mij niet uit hoe de massage heet, ik heb ervan genoten :)

In de avond heb ik lekker voor mezelf gekookt. Aardappelen met doperwten en kip. Een karbonade ofzo zit er niet echt in, dat haal ik thuis wel weer. Gek genoeg merk ik dat ik wil geniet van de Hollandse pot, maar dat ik de hoeveelheid niet meer aankan. Het ligt toch zwaar op de maag als je nu al enkele weken rijst eet.

De zondag is een lekker lui dagje. Ik bleef lang in/op bed liggen (9:30-10:00), maar de airco en waaiers word je op termijn ook zat en ben ik voor een wandeling gegaan. Slecht idee! Erg warm. De temperatuur schommelt hier tussen de 35-40 graden. De komende maand zal dit nog meer stijgen. Nu klinkt dat misschien lekker, maar ik geniet er niet van. In dat opzicht mis ik mijn kikkerlandje een beetje: de frisse lucht, wat wind en wisselvallig weer. Voor een vakantie in de zon is misschien leuk, maar dit vind ik persoonlijk erg vermoeiend.

De rest van de dag hoop ik de blog een beetje bij te werken vanaf mijn balkonnetje. De buren hebben de muziek hard aan, de bouwwerkzaamheden gaan ook door en het verkeer staat nooit stil. Lekker rustig de tijd nemen voor de blog… hihi

Voor vanavond zijn er nog geen concrete plannen. Misschien dat ik de Regatta van College of Engineering, Pune (COEP)* ga bezoeken, maar dat moet ik nog bekijken. Ik heb niet echt zin hier alleen heen te gaan. Misschien dat Rupali, Safdar of Suhas nog mee willen, maar dat hoor ik nog even.

Voor nu de updates:

 
* deze link is alleen in het Engels beschikbaar

Info over Gudi Padwa is de eerste dag van de Marathi kalender en wordt gevierd door de Maharashtrians. Gudi Padwa werd gevierd op dinsdag 16 Maart.

Voor deze gelegenheid hadden het team en ik ons gekleed in traditionele kleding van hun regio’s. I had mijn best gedaan om inzicht te krijgen in de traditionele kleding van India en had het team niet verteld over mijn weekend winkelen ;) . Het team had een leuke dag georganiseerd met wat spelletjes en een kledingswedstrijd. Madhuri Prakash won namens de dames en ik was geselecteerd namens de heren. Bedankt team, maar iedereen zag er geweldig uit!

Vandaag 14 maart 2010 gaan Viabhav Gorde en ik op reis naar het landschap buiten de stad Pune. Vaibhav heeft familie in een plaats genaamd Ghodegaon. Deze familieleden hebben daar een Mango boerderij in de buurt en een woonhuis in de plaats zelf.

Even een korte inleiding.
Ik ken Vaibhav Gorde nu ongeveer 2,5 a 3 jaar en wij hebben altijd intens samengewerkt in die periode. Tot voor mijn reis naar India hebben wij elkaar echter nog nooit ontmoet. Erg spannend en leuk om elkaar dus eindelijk face-to-face te kunnen spreken.
Onze samenwerking is altijd erg leuk geweest en daar is min of meer een vriendschap ontstaan. Toen Vaibhav hoorde dat ik naar India kwam hebben we ook de afspraak gemaakt samen wat op te gaan trekken. Zodoende heeft Vaibhav deze dagreis opgezet.

  Zo precies als Vaibhav is lag er zelfs een gedetailleerde planning klaar:

 • Pune
  • 07:00 am; De taxi haalt mij op vanuit Magarpatta city;
  • 08:00 am; Vaibhav oppikken met de taxi in Aundh (wijk in Pune);
 • Dehu
  • 09:30 am; aankomst in Dehu;
  • 10:15 am; verwachte vertrektijd naar van Dehu naar Bhimanshankar;
  • In Dehu hebben we de volgende bezichtigingen gezien:
   • De st Tukaram Gatha Mandir tempel. Deze is nog niet bekend onder de toeristen, maar ik denk dat daar verandering in gaat komen. De tempel is en wordt opgebouwd door de mensen uit het dorp sinds 1995. De tempel is gebaseerd op de Abhanga-Gatha wat is geschreven door Tukaram Maharaj. Volgens de legendes heeft Tukaram Maharaj zijn Abhanga-Gatha in de rivier Indrayani gelegd. Na 18 dagen zonder eten en drinken kreeg Tukaram Maharaj zijn Gatha terug op de plaats waar nu de tempel staat. De bladzijden van het Abhanga-Gatha zijn uitgewerkt in de vleugels van de tempel en telt pagina’s. Voor meer informatie over deze tempel kun je naar de website gaan http://www.gathamandir.com/. Op moment van dit schrijven is de website nog wel in aanbouw.
    st Tukaram Gatha Mandir - Ingang st Tukaram Gatha Mandir - Tukaram Maharaj st Tukaram Gatha Mandir - Script
    Van links naar rechts: st Tukaram Gatha Mandir – De ingang; Tukaram Maharaj; Het Abhanga-Gatha
    * Klik op de afbeeldingen voor het hele plaatje
   • Vervolgens zijn we op korte afstand van het dorp naar een berg gereden waarop ook een kleine tempel genaamd Shreeskhetra Bhandara Dongar staat. De tempel heeft (bij mijn weten) geen speciale betekenis, maar ons bezoek ging dan ook om het uitzicht.
    Shreeskhetra Bhandara Dongar Uitzicht Vaibhav Gorde
    Van links naar rechts: Shreeskhetra Bhandara Dongar – De tempel; Het uitzicht; Vaibhav Gorde
    * Klik op de afbeeldingen voor het hele plaatje
   • there was a third temple before or after lunch… check with Vaibhav
 • Ghodegaon
  • 12:15 pm; tussenstop in Ghodegaon voor een lunch met enkel locale gerechten;
  • 01:15 pm; verwachte vertrektijd naar Bhimashankar;
 • Bhimanshankar
  • 03:00 pm; aankomst in Bhimashankar;
  • 04:00 pm; verwachte vertrektijd uit Bhimashankar;
  • In Bhimashankar hebben we de volgende bezichtigingen gezien:
   • Naast Bhimashankar staat de Bhimashankar tempel, maar deze hebben wij niet bekeken. Bhimashankar bestaat uit een soort markt waar de auto geparkeerd word en van alles te eten is. Vervolgens heb je de keuze links of rechts de berg af te dalen. Wij zijn links gegaan naar het dorp Bhimashankar waar een oude tempel staat. Mensen reizen van heel ver om deze te kunnen bezoeken. Het is een van de 12 belangrijkste tempels van India.
    Bhimashankar
    Tempel in Bhimashankar
    * Klik op de afbeeldingen voor het hele plaatje
   • Waren we rechts gegaan, dan waren we bij de Bhimashankar tempel zelf uitgekomen, maar na de klim omhoog vanuit het dorp hielden we die afdaling wel voor lief :) ;
   • Terug naar Ghodegaon vroeg ik de chauffeur te stoppen op een van de hogere punten om een foto te kunnen maken van de dam en het dal dat voor ons lag. Erg indrukwekkend!
    Dam Dal
    Van links naar rechts: Dam; Dal
    * Klik op de afbeeldingen voor het hele plaatje
 • Ghodegaon
  • 05:30 pm; verwachte aankomsttijd op de familie boerderij van Vaibhav zijn schoonfamilie tussen Bhimashankar en Ghodegaon;
   Hier hebben wij enkele familie leden ontmoet en werkers van de boerderij. Er gastvrij werd ik onthaald, wat vers fruit werd klaargemaakt en we hebben een rondleiding gekregen.
   Vervolgens vonden de heren het zo leuk dat wij er waren dat Vaibhav en ik ook zijn uitgenodigd om het familiehuis in het dorp te gaan bezoeken. Gezien Ghodegaon op de terugweg ligt vonden wij dat geen probleem. Met knap rij werk van de chauffeur kwamen we door alle nauwe straatjes bij een steeg. Hier woonde het gezin. Ik werd binnen uitgenodigd voor wat thee en een koekje. Vreemd genoeg vertrokken de gastheren naar de keuken waar de vrouwen de thee klaar maakten. Ik verzocht ze er bij te komen zitten. Uiteindelijk werd ik even rondgeleid door de begaande verdieping en ontmoette ik ook de dames. Deze schrokken van mijn aanwezigheid, maar vonden het misschien toch ook leuk. Ik heb genoten van het feit dat ik ook de binnenkant van een huis mocht bekijken.
  • 06:30 pm; terug naar Pune, maar doordat we voor op schema kwamen hebben we nog tijd voor een tussenstop gemaakt bij een lokale wijn maker. Ook hier gingen 2 leden van de familie mee naar toe. Het was erg gezellig;
 •  

Zo rond 10:00 pm was ik weer thuis en toe aan wat slaap. Morgen start weer een drukke week.